LAC’19, Laboratori Artístic

El curs passat vam participar en el projecte comunitari LAC’19 entorn al CosmoCasa. Aquest LAC estava dedicat a totes aquelles mares, àvies, cuidadores, … que des de l’albor de la humanitat s’han fet càrrec de tot allò que te a veure amb la cura de les persones, de la llar… amb un amor i dedicació que, als nostres ulls les converteix en veritables heroïnes, sense les quals el món no hagués pogut existir tal i com el coneixem.  És quelcom a reflexionar i a canviar! A totes elles gràcies!

De la mà de vuit dones artistes vam convidar a participar a més de 400 persones de diferents entitats de Sant Boi,  a reflexionar sobre aquestes dones. Sobre la casa, els seus espais, els somnis, … o objectes com els llits! On passem una gran part de la nostra vida compartint, pensant, imaginant, o creant, …

No diuen que cada casa és un món?… Per nosaltres cada casa és un Cosmos!

Grups i artistes referents.

Zita Rodrigues: INS Camps Blancs i Joan Bardina.

Nien Boots: Grup dones alfabetització, Senyores discapacitat B.M.

Helena Garcia U.: Aguts/subaguts, Artistes del carrer B.M.

Rosa Satoca: Centre Obert Don Bosco, Fundació Marianao.

Les Gàlies: Ludoteca Olivera, Ludoteca Camps Blancs.

Laura del Valle: Llar d’Avis St Josep, San Juan Grande

Andrea M.A: Tots som santboians, Cassià Just-Ocioteca, Pedagogium COS.

Vam comptar també amb la participació de grups de diferents unitats de la Dirección General de Salud Mental de la Ciudad de Buenos Aires.

El nostre procés

Quan vam explicar el projecte la majoria de dones no es veien capaces de fer una obra d’art. Després van canviar radicalment d’actitud i el procés ha estat molt enriquidor.

A l’inici vam compartir els somnis que recordavem, ens vam escoltar entre totes i vam trobar llocs comuns i imatges recurrents.

Aquestes experiències compartides van ser motor d’inspiració. Com a col·lectiu hem dialogat sobre les idees que cadascuna aportava, ens hem llençat a experimentar i finalment a prendre decisions per aconseguir una obra ajustada al missatge que volíem transmetre.

Ha estat molt gratificant veure com li donaven voltes a la resolució de les obres i la sessió següent venien amb idees de com fer-ho concebudes a casa. Aquesta implicació, aquesta empenta fruit de la motivació i de sentir-se impregnades de creativitat s’ha vist reflectit en la riquesa de les obres finals que es van poder veure al centre d’art.

Portava per nom El rastre dels somnis i a l’entrar a la sala es podia llegir….

Benvinguts al moment íntim de la son i de les seves imatges oníriques. Tot somni parteix d’una experiència viscuda i esdevé un procés imaginatiu de la nostra ment.

En el moment en que el nostre físic se sent més inert, relaxat, estàtic o agitat, la nostra vida hauria de ser una vida sense pensament, sense representacions, sense imaginació, una fase de la vida en la que els processos químics es ralentitzen. Doncs bé, resulta exactament el contrari, la nostra existència física tendeix a anar més enllà dels nostres confins corporis.*

Per poder representar aquestes dues naturaleses, realitat i somni, hem triat dos tipus de creació, la tangible i la intangible. Aquestes dues representacions estan íntimament lligades, ja que una no pot existir sense l’altre, de la mateixa manera que el somni no pot existir sense la realitat i a la vegada cadascuna té identitat pròpia.

A través de la nostra mirada conjunta hem realitzat tres instal·lacions on representem tres realitats, dos somnis i un malson.

Passeu i somieu.

*text basat en el Llibre de Renzi, Dario. “Curso de teoría general I. Fundamentos de un humanismo socialista” Dario. Ruta ediciones, 2016.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Tallers participatius

Us volem mostrar tot el recorregut que portem realitzant tallers comunitaris al barri de la Cooperativa de Sant Boi de Llobregat. Al llarg de diferents moments hem treballat creant intervencions artístiques col·lectives al barri amb grups del Parc sanitari Sant Joan de Déu, Ginkgo i Minicoope al voltant de tres temàtiques: el mar, la moda i el cosmos.

El Mar

En aquesta proposta vam transformar paraigües per crear el nostre mar.

La moda

Vam crear una taula de Nadal i un arbre de Nadal a partir de robes velles.

El cosmos

Amb excedents de fundes de mòbil cada participant va crear el seu petit món per donar forma a un cosmos col·lectiu.

 

 

 

 

Fem una mirada enrera

Estem contentes de poder sumar a totes les propostes que oferim dos espectacles més. Aquests espectacles son dos propostes diferents, mireu:

Poemes de Nadal.

L’obra poètica del llibre “Paraules nadalenques” de Montse Ginesta ens ha donat peu a realitzar una petita posada en escena d’alguns poemes, i en alguns casos musicar-los. Ens agrada aquesta proposta perquè pensem que d’una manera divertida i interactuant amb ells apropem la poesia als infants.

 

Cadira.

Amb l’espectacle “Cadira” ens sorprendrem de les possibilitats artístiques que amaga aquest objecte. És només un moble vell? o segons com el mirem i manipulem pot arribar a ser un objecte artístic? Amb aquest fil conductor us acompayem a descobrir un grapat d’artistes i per què no, a convertir-nos en un d’ells.

IMG-20180519-WA0026

FESTIVAL ZERO, SANT BOI

Com ja us dèiem a l’entrada anterior l’11 de març vam participar en la jornada de teatre de Sant Boi de Llobregat, formant part del cicle Festival Zero.

La Gàl·lia va oferir dues de propostes d’experimentació a través de l’art i les emocions :

L’art al voltant de les emocions. A través de l’expressió corporal i del joc van arribar a plasmar les seves emocions de manera plàstica, gaudint  del moviment i del gest. El  cos va deixar empremtes de colors.


Es van apropar al món de la performance, un camí ple d’art. Per mitjà del cos, de la música i de l’acció, van jugar a l’espai en una recerca per expressar la seva visió personal de la identitat individual i col·lectiva. Van descobrir la seva part més experimental.

 

Festival Zero

Després de molt de temps de no explicar tot el que hem anat fent, prometem que no torni a passar, us fem saber que estem participant en el Festival Zero. Enguany engeguem una nova faceta de la nostra companyia dedicada a públic jove. Participem en 3 dels 6 pobles que aquest any acullen el Festival; Barberà del Vallès, Sant Boi de Llobregat i Llinars del Vallès. A cadascun d’ells amb propostes diferents en torn de la “performance”.

El 20 de febrer vam realitzar una “performance” en tres instituts de Barberà del Vallès (Teatre Municipal Cooperativa. Barberà del Vallès 2 i 3 de març). Amb la “performance” volíem començar a apropar altres maneres no tan convencionals d’arribar a l’espectador i l’alhora encendre en els joves una petita espurna d’interès per les arts escèniques i als anianar al Festival. Va ser una experiència molt maca i gratificant. Aquest cop hem comptat amb la col·laboració del saxofonista Lluís Vallès, fantàstic!

Si us ve de gust l’11 de març ens trobareu a Can Masallera, a Sant Boi de Llobregat, amb dos tallers, un per infants i l’altre per joves.

Us esperem!!!